Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Nederlandse staat moet meer lenen dan voorzien

De Nederlandse staat moet meer geld lenen dan eerder was voorzien. In totaal gaat het om een verschil van 800 miljoen euro.

De Nederlandse staat moet meer geld lenen dan eerder was voorzien. Dat meldt het Agentschap van de Generale Thesaurie. In december was er berekend dat de staat 90,3 miljard moest lenen, nu blijkt dat het daadwerkelijke bedrag 91,1 miljard is. Dat is dus 800 miljoen euro meer dan begroot werd.

Het geheel heeft te maken met het kopen en verkopen van kortlopende en langlopende leningen. Aan kortlopende leningen werd er 3,9 miljard euro extra opgehaald, maar daar tegenover staat dat de Staat in het laatste kwartaal van 2012 weer 3,1 euro aan langlopende leningen heeft aangekocht.

In sommige gevallen gaat het zelfs om leningen met een negatieve rente. Dat betekent dat er geld op toe wordt gelegd; er hoeft minder worden terugbetaald dan geleend. Reden hiervan is een veiling waarbij de rente in de min kwam te staan met -0,02 procent.

Meer financieel nieuws...