Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Negatieve rente Nederlandse leningen

De Nederlandse staat heeft 2,38 miljard euro aan kortlopende leningen opgehaald. Het bijzondere aan de leningen is de negatieve rente, zodat Nederland geld toe krijgt op de leningen.

De Nederlandse staat heeft 2,38 miljard euro aan kortlopende leningen opgehaald. Het bijzondere aan de leningen is de negatieve rente, zodat Nederland geld toe krijgt op de leningen.

Het gaat om leningen met looptijden van 3,5 en 6,5 maand, waarvan de gemiddelde rente uitkwam op respectievelijk -0,04 en -0,03 procent. “Investeerders betalen parkeergeld om hun geld op een veilige plek te laten staan”, verklaart Richard McGuire, obligatiespecialist van Rabobank in Londen.

Volgens McGuire is de ontwikkeling een gevolg van de zorgen over reddingsplannen voor de zwakke Spaanse bankensector, de aanhoudende Europese schuldencrisis en de verzwakking van de internationale economie.

De door de Europese Centrale Bank (ECB) doorgevoerde renteverlagingen eerder deze maand spelen eveneens een rol. Investeerders zoeken andere plaatsen om hun geld te stallen, omdat de depositorente werd teruggebracht naar 0 procent. Dat stelt McGuire.

Het is niet de eerste keer dat Nederland geld leent tegen een negatieve rente. In december 2011 en vorige maand werden ook leningen afgesloten waarbij de Nederlandse staat geld toe krijgt. Enkele weken terug daalde de rente op 2-jarige obligaties voor het eerst in de geschiedenis tot minder dan 0 procent. 

Meer financieel nieuws...