Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Noodscenario’s voor Grieks vertrek uit euro

De Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie werken momenteel hard aan noodscenario’s voor een vertrekt van Griekenland uit de eurozone. Althans, dat meldt Karel De Gucht.

De Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie werken momenteel hard aan noodscenario’s voor een vertrekt van Griekenland uit de eurozone. Althans, dat meldt de Belgische eurocommissaris Karel De Gucht tegenover De Standaard.

“Het eindspel is nu ingezet en hoe dat gaat afgelopen weet ik niet”, aldus De Gucht, eurocommissaris van Handel, over Griekenland. De Grieken kampen al tijden met economische problemen maar hebben nu ook te maken met politieke onrust.

Mislukte formatieonderhandelingen na de verkiezingen op 6 mei hebben betekend dat het Griekse volk in juni opnieuw naar de stembus moet. Volgens experts is er een reëel risico dat partijen, wel afhankelijk van de uitslag, er opnieuw niet uitkomen. De kans dat de partijen die met Europa de bezuinigingsafspraken hebben gemaakt, krijgen wellicht net als de verkiezingen van 6 mei niet genoeg zetels.

Een Grieks vertrek uit de eurozone is niet het einde van de euro, benadrukt De Gucht. “Anderhalf jaar geleden was er misschien wel gevaar voor een domino-effect, maar vandaag zijn er zowel binnen de Europese Centrale Bank als binnen de Europese Commissie diensten die noodscenario's uitwerken voor als Griekenland het niet redt.”

Volgens eurocommissaris De Gucht heeft Griekenland geen alternatief: het land moet zich aan de afspraken houden. “Griekenland moet de gemaakte akkoorden uitvoeren. Dat is de enige rationele optie die het land heeft. Maar dat kan alleen als het Griekse volk via verkiezingen in staat is rationeel te oordelen. Alleen: dat zijn wanhopige mensen.”

Behalve de centrale bank en de Europese Commissie houdt ook De La Rue rekening met een vertrek van Griekenland uit de eurozone. Volgens persbureau treft de Britse gelddrukker daarom al de nodige voorbereidingen zoals het printen van de drachme.

Mocht Griekenland daadwerkelijk uit de euro stappen, dan zal de drachme worden gedrukt door de centrale bank. Als de vraag te groot blijkt te zijn, worden ook internationale bedrijven waaronder De La Rue ingeschakeld.

Meer financieel nieuws...