Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Ondernemers hopen op samenwerking politiek

Ondernemers vragen aan politieke partijen in de Tweede Kamer of ze meer willen samenwerken en zich minder druk willen maken over verkiezingen. De oproep komt van de ondernemersorganisaties MKB-Nederland, LTO Nederland en VNO-NCW.

Ondernemers vragen aan politieke partijen in de Tweede Kamer of ze meer willen samenwerken en zich minder druk willen maken over verkiezingen. De oproep, die betrekking heeft op de begroting van 2013, komt van de ondernemersorganisaties MKB-Nederland, LTO Nederland en VNO-NCW.

“De politieke partijen moeten over hun eigen schaduw heen stappen en samenwerken”, zo stellen de ondernemersorganisaties in een gezamenlijke verklaring. “De vraag wanneer verkiezingen moeten worden gehouden is ondergeschikt aan het landsbelang, dat nu voorop moet staan. Er moet een begroting komen waarmee Nederland in 2013 op een overheidstekort van 3 procent uitkomt.”

Als een pakket aan maatregelen om de begrotingstekort terug te dringen uitblijft, staat de kredietwaardigheid van Nederland onder vuur, aldus de ondernemers. De organisaties pleiten voor maatregelen met betrekking tot de woningmarkt en pensioenen. “De reputatie van Nederland als financieel degelijk land staat op het spel.”

De ondernemersorganisaties hopen op een snelle afronding van wetgeving op het gebied van het pensioenakkoord en de AOW-leeftijd te verhogen. Desbetreffende wetsvoorstellen van minister Henk Kamp van Sociale Zaken liggen momenteel bij de Eerste Kamer en wat er precies mee gaat gebeuren, is nog onbekend.

Ook volgens brancheorganisatie FME-CWM (metaal en techniek) moet de Tweede Kamer zo snel mogelijk met maatregelen komen, het liefst nog deze week. “Alleen een brede coalitie kan voorkomen dat Nederland financieel ontspoort, met alle gevolgen voor de economie van dien. Het is een kwestie van ‘alle hens aan dek’”, zegt Ineke Dezentjé, voorzitter van de FME-CWM.

Makelaarsvereniging NVM laat weten dat de overdrachtsbelasting nog een groot probleem is en dat de politiek snel voor opheldering moet zorgen. De overdrachtsbelasting is tot 1 juli verlaagd van 6 naar 2 procent, maar wat er daarna gaat gebeuren is nog onzeker. Volgens NVM moet de verlaging met een half jaar tot 1 januari 2013 verlengd worden, om zo de woningmarkt een extra impuls te geven.

Meer financieel nieuws...