Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Overgang naar IBAN veroorzaakt grote problemen bij bedrijven

De ovegrang naar IBAN heeft al de nodige problemen opgeleverd. Een gratis checklist voor bedrijven voor een goede overgang naar IBAN/SEPA kunt u hier vinden.

Volgens een voorzichtige schatting zijn er tussen de 20.000 en 60.000 bedrijven niet op tijd met de overgang naar SEPA, het nieuwe internationale betalingssysteem met langere rekeningnummers. Deze bedrijven maken namelijk nog niet correct gebruik van het nieuwe IBAN nummer. Resultaat is dat ze betalingen niet op tijd ontvangen en dat uitgaande overschrijvingen niet op tijd worden verwerkt. Grote problemen dus door IBAN.

Vooral bij bedrijven die geld ontvangen via een automatische incasso is er werk aan de winkel. De lopende incasso systemen zijn vaak nog niet goed voorbereid op de komst van het IBAN nummer, en daardoor blijven er incasso's "hangen". Dit resulteert weer in klachten bij consumenten, maar het brengt ook een mogelijk cashflow probleem bij deze bedrijven teweeg. Een voorbeeld van een bedrijf waar het reeds mis is gegaan, is de woningcorporatie Stadgenoot uit Amsterdam. In totaal zijn 17.000 incasso betalingen niet verwerkt, dit zorgt voor een enorme financiele strop voor de corporatie. Door de problemen stapelen zich dan ook op; bijna 10% van de huurders moest een betalingsregeling treffen met Stadgenoot.

Bedrijven niet klaar voor IBAN

We schreven het al eens eerder, maar we willen het nogmaals benadrukken. Bedrijven zijn op dit moment onvoldoende "IBAN proof". Ze denken dat het allemaal wel losloopt, en dat de problemen wel mee zullen vallen. Dat is niet zo, er is wel degelijk actie vereist. We raden aan om er niet langer mee te wachten; per 1 februari aanstaande is namelijk al het grote moment dat IBAN de huidige rekeningnummers zal vervangen. Een snelle IBAN checklist:

  1. Controleer of op uw facturen het IBAN nummer en BIC code is vermeld
  2. Controleer ook of dit het geval is bij uw leveranciers of andere partijen waar u regelmatig geld naar overmaakt
  3. Zorg dat automatische incasso's in tact blijven: zijn deze klaar voor IBAN?
  4. Verdiep u in het IBAN nummer; hoe ziet deze er uit, wat betekenen de letters en cijfers?
  5. Vragen over het IBAN nummer of het nieuwe betalingssysteem? Neem contact op met uw bank!

Met deze vijf punten in uw achterhoofd zult u na 1 februari 2014 niet tegen problemen aanlopen. Onderneem actie, vandaag nog!

Meer financieel nieuws...