Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Papieren acceptgiro in 2019 verleden tijd

De papieren acceptgiro is uiterlijk 1 januari 2019 definitief verleden tijd. Het betaalmiddel houdt vanaf dan op te bestaan. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB).

De papieren acceptgiro is uiterlijk 1 januari 2019 definitief verleden tijd. Het betaalmiddel houdt vanaf dan op te bestaan. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB).

DNB stelt dat de populariteit van de acceptgiro de laatste jaren flink is afgenomen. Aanleiding hiervoor is het toenemende gebruik van digitale alternatieven. Toch is de welbekende papieren acceptgiro nog steeds een betaalmiddel van hoge maatschappelijke waarde, vindt DNB.

Volgens DNB is het gebruik van de papieren acceptgiro de afgelopen jaren weliswaar sterk afgenomen door de opkomst van digitale alternatieven, maar voorziet het betaalmiddel nog steeds in een duidelijke maatschappelijke behoefte. De acceptgiro wordt daarom tot uiterlijk 2019 aangepast naar Europese normen. Dat heeft het NFS, bestaande uit banken, bedrijven en consumenten, afgesproken.

Door de afspraak kan met de acceptgiro ook met het langere Europese rekeningnummer worden betaald. Het langere Europese rekeningnummer, ook wel IBAN (International Bank Account Number) genoemd, wordt per 1 februari ingevoerd.

Tegenwoordig wordt het IBAN-nummer alleen gebruikt voor buitenlandse betalingen. Vanaf 1 februari is het gebruik van het nummer ook verplicht voor binnenlandse betalingen. Het gebruik van een BIC (Business Identifier Code) om een bank te verifiëren wordt eveneens verplicht gesteld.

Meer financieel nieuws...