Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Premier China wil af van monopolie banken

Premier Wen Jiabo van China wil af de monopoliepositie van Chinese staatsbanken. Chinese staatsbanken genieten nu nog monopolie in China.

Als het aan de premier van China Wen Jiabao ligt, komt aan de monopoliepositie van de vier grote Chinese staatsbanken binnenkort een eind. Jiabao pleit voor meer banken, met als gevolg dat particuliere bedrijven gemakkelijker en sneller geld kunnen lenen.

Onze banken maken veel te gemakkelijk winst”, aldus de Chinese premier tegenover Chinese staatsmedia. “Waarom? Omdat een klein aantal grote banken een monopolie heeft.” Daar moet volgens Jiabo dus verandering in komen.

In Wenzhou, de proeftuin van China, zijn de eerste stappen van de hervormingen al zichtbaar. Particuliere investeerders worden daar aangemoedigd om financiële instellingen op te richten en zich in te kopen bij lokale banken, zodat kleine bedrijven eenvoudiger aan krediet kunnen komen en de monopolie langzaam maar zeker verdwijnt.

Meer financieel nieuws...