Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

‘Prijzen sociale huurwoningen moet omhoog’

De huurprijzen van sociale huurwoningen loopt door de vastgoedcrisis sterk terug. De verdienmodellen van woningcorporaties zijn daarom niet langer vanzelfsprekend.

De huurprijzen van sociale huurwoningen moeten geleidelijk aan worden verhoogd. Dit om de tekorten in de sociale huursector terug te verdienen, zo zegt directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Hans van Harten.

De verkoop van huizen loopt vanwege de vastgoedcrisis sterk terug, waardoor de verdienmodellen van woningcorporaties niet langer vanzelfsprekend zijn. “Woningen stijgen niet meer in waarde en ze worden minder verkocht”, aldus Van Harten. “Daardoor is er veel minder geld voor investeringen. Financiering is moeilijker te krijgen.”

“Dan moet je kosten drukken en opbrengsten vergroten door nog meer woningen te verkopen”, gaat hij verder. Al met al is er op sociale huurwoningen een verlies geleden van ongeveer 125.000 euro.

“De huren moeten voor mensen betaalbaar blijven, al zullen ze onontkoombaar gaan stijgen.” Van Harten vindt wel dat sociaal huren behouden moeten blijven: “Het helpt als de gemiddelde huur van woningen van corporaties, op den duur, geleidelijk zou kunnen stijgen van ruim 400 tot 500 euro.”

Van Harten stelt dat het beleid toe is aan vernieuwing. “We mogen de huren al een jaar of tien met niet meer dan de inflatie verhogen. En dat terwijl de kosten het dubbele zijn geweest. Dat is niet houdbaar. Daar komt bij dat corporaties vanaf 2014 een heffing betalen voor de huurtoeslag, circa 300 euro per woning per jaar.”

Meer financieel nieuws...