Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Rutte is tegen euro-obligaties

Minister-president Mark Rutte is tegen euro-obligaties, ook wel eurobonds genoemd, die ervoor moeten zorgen dat probleemlanden in de eurozone goedkoper geld kunnen laten.

Minister-president Mark Rutte is tegen euro-obligaties, ook wel eurobonds genoemd, die ervoor moeten zorgen dat probleemlanden in de eurozone goedkoper geld kunnen laten. Dat heeft Rutte medegedeeld aan voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie.

Barroso en Rutte praatten in Chicago met elkaar in het kader van de vijfentwintigste NAVO-top. Eerstgenoemde is voorstander van het invoeren van euro-obligaties. De voorzitter van de Europese Commissie ziet de zogenoemde eurobonds als middel tegen de schuldencrisis, omdat landen met problemen gemakkelijker aan geld kunnen komen op de financiële markten en tegen een lagere rente.

Volgens Rutte zijn euro-obligaties juist niet het geschikte middel. “Daarvoor zijn de verschillen in Europa veel en veel te groot tussen landen met een heel lage rente en die met een hoge rente”, zo zei tegenstander Rutte. “Wij zien eurobonds niet als het instrument om uit deze crisis te komen.”

Naast Nederland is ook Duitsland tegen de uitgifte van gezamenlijke Europese obligaties. Voor relatief rijke landen als Duitsland en Nederland zou de rente bij eurobonds flink kunnen oplopen. Tegelijkertijd kunnen Eurolanden met problemen te gemakkelijk aan te veel leningen komen, zo beargumenteren de Duitse en Nederlandse regeringsleiders.

Barroso heeft de nieuwe Franse president François Hollande achter zich. Hollande ziet de uitgifte van euro-obligaties wel zitten en daarom deze week tijdens het informele diner van de Europese leiders in Brussel over economische groei zijn motivatie voor de eurobonds toelichten.

Eerder liet Hollande weten druk te gaan uitoefenen op Duitsland vanwege het Duitse veto tegen de uitgifte van euro-obligaties. Dat veto moet naar mening van de Franse president worden opgeheven.

Meer financieel nieuws...