Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Rutte wil begrotingstekort verder terugdringen

Minister-president Mark Rutte wil het er niet bij laten zitten bij het terugdringen van het begrotingstekort. Nederland moest het tekort vanwege Europese regels terugdringen naar 3 procent van het bbp.

Minister-president Mark Rutte wil het er niet bij laten zitten bij het terugdringen van het begrotingstekort. Nederland moest het tekort vanwege Europese regels terugdringen naar 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en wist daarin te slagen, maar Rutte wil het tekort nog verder terugdringen.

Door de overheidsuitgaven op orde te brengen, voorziet Rutte economisch herstel. Dat is volgens de VVD’er essentieel om de economische groei te bevorderen, zo zei hij op een bijeenkomst in Chicago in een reactie op de verklaring van de G8, de acht grootste economieën ter wereld.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel had het niet gemakkelijk. Zij vindt het doorvoeren van bezuinigingen essentieel om de schuldencrisis aan te pakken. Rutte sluit zich bij die opvatting aan. “We liggen heel dicht bij de Duitsers”, aldus Rutte. Duitsland werd door de 7 andere landen van de G8 onder druk gezet. Alleen bezuinigen zou volgens de 7 landen economisch herstel niet ten goede komen. Toch was het geen wedstrijd, stelt Rutte: “Het is iets genuanceerder dan 7 tegen 1.”

“Terugdringen van het tekort en economische groei zijn twee kanten van dezelfde medaille”, beargumenteerde Merkel haar visie. Rutte liet weten het daar mee eens te zijn. “Het laten oplopen van tekorten is levensgevaarlijk en ik zie de uitweg uit de crisis niet in het weer doen stijgen van de overheidsuitgaven.”

Deze week zitten de leiders van de 27 EU-lidstaten bij elkaar aan tafel tijdens een informeel diner. Onderwerp van gesprek zal zijn het stimuleren van de economische groei en Rutte zal daar dezelfde stelling innemen als nu, zo zei hij. Toch verwacht hij dan nog geen conclusies te verwachten.

Meer financieel nieuws...