Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Samenwonen: pak het verstandig aan met deze tips!

Hartstikke leuk natuurlijk als je gaat samenwonen. Eindelijk samen met je lief in één huis zodat jullie elke dag van elkaars gezelschap kunnen genieten. Je wilt zo lang mogelijk samen op die roze wolk blijven zitten, maar na verloop van tijd kan het gewoon zijn dat het allemaal wat minder lekker loopt. De eerste irritaties beginnen zich op te stapelen, dingen lopen niet helemaal zoals je gepland had en ook financieel is het in het begin allemaal wat lastiger. Wist je bijvoorbeeld dat geldproblemen een belangrijke oorzaak zijn van veel relatieproblemen? Daarom vind je in dit artikel een aantal tips die ervoor zorgen dat samenwonen leuk is én leuk blijft.

Maak een overzicht

Opeens komen er twee inkomens samen. In eerste instantie klinkt dat leuk, want nu kun je ook meer uitgeven. Maar zorg er wel voor dat jullie inzichtelijk maken wat er elke maand binnenkomt en wat er allemaal van betaald moet worden. Als je ziet dat er maandelijks iets meer wordt uitgegeven dan dat er binnenkomt, probeer dan te kijken waar je op kunt bezuinigen. Moeten jullie echt per se naar die dure sportschool en is het niet handiger om dat abonnement op dat tijdschrift op te zeggen dat je toch nooit meer leest? Misschien betaal je ook wel te veel geld voor een lening en kun je daar op besparen door die over te sluiten. Je kunt er ook voor kiezen om een bespaarplan voor jullie samen te maken.

Maak een gezamenlijke rekening aan

Als je samenwoont, heb je te maken met vaste lasten. Dan is het handig om een gezamenlijke rekening voor die vaste lasten aan te maken. Op zo'n en/of-rekening kun je bijvoorbeeld elke maand allebei de helft van het bedrag van de vaste lasten storten. Het kan misschien slim zijn om alleen voor deze rekening de mogelijkheid tot rood staan aan te vragen. Mocht je dan een keer toch wat minder goed uitkomen in een maand, dan kan in elk geval gewoon de hypotheek of de huur betaald worden. Zorg er vervolgens wel voor dat je het tekort weer snel aanvult!

Ga sparen

Het is erg belangrijk om altijd een reservepotje te hebben. Stel dat het dak plotseling lekt of de wasmachine stuk gaat. Dan wil je wel geld achter de hand hebben. Begin dus zo snel mogelijk met geld te storten op een (gezamenlijke) spaarrekening. Bepaal vooraf hoe hoog jullie buffer minimaal zou moeten zijn en probeer dat geld zo snel mogelijk bij elkaar te sparen. Dat geeft uiteindelijk veel rust in je hoofd en je relatie.

Praat met elkaar

In een relatie is communicatie erg belangrijk en dus ook als het op geldzaken aankomt. Bespreek met elkaar hoe jullie er financieel voorstaan en zorg dat je allebei inzicht hebt en houdt in jullie gezamenlijke financiën. Soms kan het fijn aanvoelen als de ander alles voor je regelt, maar wat als je partner ziek wordt of jullie opeens uit elkaar gaan?

Je ziet het: er zijn genoeg zaken om te doen en rekening mee te houden als je gaat samenwonen. Doe er samen je voordeel mee en hopelijk leven jullie dan nog lang en gelukkig samen!

Meer financieel nieuws...