Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Slimmer en veiliger internetbankieren

Online internetbankieren: we doen het bijna allemaal. Internetbankieren is ontzettend handig, maar er ligt ook gevaar op de loer. Cybercriminelen aarzen op je bankgegevens, zodat ze je rekening kunnen plunderen. Hoe kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze kwaadwillenden?

Slim omgaan met je inloggegevens

Wanneer je gaat internetbankieren, wordt, afhankelijk van bij welke bank je zit, soms gevraagd om een gebruikersnaam en een wachtwoord, of om je rekeningnummer en code voor internetbankieren. Wees slim met deze gegevens en deel ze met niemand. Ook niet met een goede vriend of vriendin of met familieleden, ook die mensen kunnen het iets met je bankgegevens doen.

Goede pincodes zijn pincodes die niet te herleiden zijn. Je geboortedatum als pincode of de naam van je huisdier als wachtwoord, is geen slim wachtwoord. Kwaadwillenden kunnen deze informatie over jou zo op sociale media vinden. Ze kunnen het dan gebruiken om in te loggen.

Kies daarom liever voor wachtzinnen: wachtwoorden met kleine letters, cijfers, hoofdletters en leestekens, die je alleen kunt onthouden aan de hand van een ezelsbruggetje. Hergebruik je wachtwoord niet. Maak voor internetbankieren een uniek wachtwoord aan, dat je niet voor andere accounts gebruikt. Zo voorkom je dat als één account gehackt wordt, de hacker ook toegang krijgt tot internetbankieren.

Vingerafdruk en FaceID

Sommige banken hebben apps die vingerafdrukscanners en FaceID ondersteunen. Deze functie kun je gebruiken als je gebruikmaakt van de bankieren-app op je smartphone. Het is veiliger om met deze opties in te loggen dan met een gebruikersnaam of wachtwoord.

Ondersteunt jouw toestel geen vingerafdruk of FaceID? Maak dan op een andere manier gebruik van twee factor-verificatie. Twee factor-verificatie is een manier van inloggen waarbij je bijvoorbeeld je gebruikersnaam en wachtwoord gebruikt, maar ook een code per sms krijgt gestuurd, die past bij je inlogsessie. Zo log je extra veilig in.

Log altijd in via een VPN

Internetbankieren doe je het veiligst door een VPN te gebruiken. Een VPN is een Virtual Private Network, oftewel een netwerk binnen je netwerk. Hiermee zonder je jezelf af van anderen op het netwerk. De data die over dit netwerk wordt verstuurd, wordt versleuteld. Dat gebeurt door een VPN-server. Het handige hiervan is dat hackers je data niet meer kunnen aftappen of kunnen wijzigen. Daardoor blijven dus ook je inloggegevens bij de bank geheim.

Een VPN kun je ook heel goed op je smartphone gebruiken. Dan beschermt de VPN je bijvoorbeeld tegen het gebruik van openbare netwerken. Wanneer je namelijk gratis wifi gebruikt, kunnen andere gasten op het netwerk meekijken met wat jij doet. Ze zien dus ook de inloggegevens van jouw internetbankieren. Gebruik je een VPN? Dan worden je gegevens versleuteld en kunnen anderen op het netwerk alleen zien dat je een VPN gebruikt. Wat je met die VPN doet, wordt niet gedeeld.

Maak altijd gebruik van een betaalde, premium VPN. Gratis VPN’s bieden je geen enkele bescherming of veiligheid. Integendeel: ze kunnen je gegevens stelen en verkopen. Bovendien kunnen gratis VPN’s ontwikkeld zijn door cybercriminelen, met alleen als doel om je gegevens te stelen en bij te houden wat je op het internet doet. Kies daarom voor een VPN met een goede reputatie.

Vertrouw je het niet? Doe het niet!

Cybercriminelen maken omgevingen voor internetbankieren na. Dat doen ze, in de hoop dat nietsvermoedende internetters hier hun gegevens invullen. De gegevens worden dan opgestuurd naar de criminelen. Deze digitale manier van skimmen komt erg vaak voor. Het kan zijn dat je inlogt op zo’n omgeving, maar dat je er een raar gevoel bij hebt. De inlogomgeving ziet er anders uit dan normaal, en misschien laadt het zelfs niet helemaal goed.

In zo’n geval is het verstandig niet in te loggen. Klik het venster weg en bel je bank. De bank kan ondersteuning bieden bij veilig inloggen en je vertellen of ze iets hebben veranderd aan het inlogvenster.

Algemene tips

Tot slot nog een paar algemene tips om veiliger en slimmer te internetbankieren:

  • Vraagt de bank je per e-mail om in te loggen? Verwijder de e-mail direct en klik op geen enkele link. Als je actie moet ondernemen, zal de bank je dat per brief mededelen. Nooit per e-mail. Ontvang je zo’n e-mail? Neem dan meteen contact op met je bank;
  • Controleer je bankrekening regelmatig. Als je gekke afschrijvingen ziet staan, is het raadzaam de bank te bellen;
  • Klik nooit zomaar op links en download niet zomaar van alles. Download je software uit legale, officiële bronnen. Koop software, in plaats van gekraakte versies te gebruiken. In gekraakte versies kunnen zogenaamde ‘keyloggers’ zitten, die je toetsaanslagen registreren en doorgeven aan cybercriminelen;
  • Gebruik je gezond verstand. Lijkt iets niet in de haak of te mooi om waar te zijn? Ga er dan niet op in.

Meer financieel nieuws...