Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Spaans begrotingstekort valt hoger uit

Het Spaans begrotingstekort is hoger uitgevallen dan Spanje aanvankelijk dacht. Dat heeft de Spaanse regering van premier Mariano Rajoy laten weten.

Het Spaans begrotingstekort is hoger uitgevallen dan Spanje aanvankelijk dacht. Dat heeft de Spaanse regering van premier Mariano Rajoy laten weten.

Het begrotingstekort van Spanje was in 2011 niet 8,5 procent van het bruto binnenlands product (bpp), maar 8,9 procent. Wel stelt de Spaanse regering dat het tekort nog dit jaar wordt teruggebracht naar 5,3 procent. Dat is nog altijd hoger dan de Europese Unie heeft voorgeschreven. De Europese regels verplichten Spanje, net als andere EU-landen, het begrotingstekort terug te dringen naar 3 procent.

Spanje wordt vermoedelijk een van de landen die zich niet aan de regels van Europa kan houden. Volgens Spanje zelf is de oorzaak van de economische perikelen in het land de vijf autonome regio’s Madrid, Valencia, Andalusië, Castilië en Léon, die meer uitgaven dan gepland.

Het is niet de eerste keer dat Spanje het begrotingstekort moet aanpassen. Eerder al paste de regering van het land het tekort aan van 6 procent van het bruto binnenlands product naar 8,5 procent. Nu is het tekort dus 8,9 procent.

Eerder deze week werd bekend dat Spanje de besparingsplannen van 16 van de 17 regio’s heeft goedgekeurd. De besparingen zijn goed voor 18 miljard euro.

Meer financieel nieuws...