Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Staat leent zonder problemen 2 miljard euro

De Nederlandse staat heeft zonder noemenswaardige problemen 2 miljard euro extra geleend. Dat blijkt uit de eerste veiling van Nederlandse staatsleningen sinds de val van het kabinet.

De Nederlandse staat heeft zonder noemenswaardige problemen 2 miljard euro extra geleend. Dat blijkt uit de eerste veiling van Nederlandse staatsleningen sinds de val van het kabinet.

Nederland wilde naar eigen zeggen tussen de 1,5 en 2,5 miljard euro aan staatsleningen ophalen. Daar is met het afsluiten van twee leningen aan voldaan. De eerste 2-jarige lening die 1 miljard euro opbrengt is afgesloten tegen een gemiddeld rendement van 0,52 procent. De tweede 25-jarige lening is goed voor 995 miljoen euro tegen een rente op obligaties van 2,78 procent.

“Ik ben behoorlijk tevreden”, zo stelt deskundig marktstrateeg Lyn Graham-Taylor van de Rabobank over de veiling. “De rente is wat gestegen, omdat de markt wel vindt dat Nederland een probleem heeft met het oog op de verkiezingen. Maar men vindt de basis van Nederland sterk.”

Over de opbrengst van de lange lening is Graham-Taylor minder tevreden. “Maar dat is geen ramp, gezien de grootste onrust voor een Nederlandse obligatieveiling in jaren.” Een obligatiehandelaar, die anoniem wil blijven, is eveneens blij met de staatsleningen: “Een goed resultaat onder deze omstandigheden.”

Gezien de recente politieke ontwikkelingen in Nederland was de obligatieveiling een interessante test om te zien wat de financiële markten deden. Die reageerden dus nauwelijks op het mislukte onderhandelingen in het Catshuis, die moesten zorgen voor het terugdringen van het begrotingstekort.

Meer financieel nieuws...