Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Staat maakte fouten bij redding banken

De Nederlandse staat heeft niet goed gehandeld bij de miljardeningrepen bij Fortis/ABN Amro en ING. Dat blijkt uit het rapport van commissie-De Wit.

De Nederlandse staat heeft niet goed gehandeld bij de miljardeningrepen bij Fortis/ABN Amro en ING. Volgens het tweede eindrapport van de parlementaire enquêtecommissie met als hoofdonderzoeker SP’er Jan de Wit heeft de Tweede Kamer de staat ‘grote fouten’ gemaakt’ en is de Tweede Kamer ‘veelal te laat en onvolledig’ geïnformeerd door voormalig minister Wouter Bos van financiën.

De commissie-De Wit onderzocht de maatregelen die de staat in 2008 en 2009 trof om iets aan de economische crisis en komt tot de conclusie dat er fouten zijn gemaakt. Voornaamste kwestie was het feit dat de staat meer dan 13 miljard euro in Fortis/ABN Amro steken en dat terwijl er bij de staatsovername al 17 miljard euro was ingestoken. Ook de miljarden aan staatssteun die ING kreeg zorgde voor grote vraagtekens.

Volgens de commissie-De Wit is de verklaring de onvoldoende voorbereiding van de toenmalige ministerie van financiën Wouter Bos en de Nederlandsche Bank (DNB). Ze zouden zijn overrompeld en dachten gedwongen te zijn grootschalige steun te verlenen om de kredietcrisis niet erger te laten worden dan hij al was.

Fortis was zelf verantwoordelijkheid voor de financiële malaise van de bank, maar een andere reden voor de crisis was het beperkte toezicht en te laat ingrijpen. Zo zouden Wouter Bos en DNB in 2007 bij de overname van de ABN Amro onterecht een verklaring van geen bezwaar hebben afgegeven. De Nederlandse staat betaalde vervolgens 16,8 miljard euro voor de reddingsoperatie en later nog eens zo’n 14 miljard. Volgens de commissie is dat 5 miljard te veel.

“De risico’s die de staat daarmee op zich nam, waren groot en niet inzichtelijk”, zo luidt de verklaring van commissie-De Wit. De reddingsplannen zouden op meerdere punten onvolledig zijn uitgevoerd. Bij de overname van de Nederlandse Fortis-delen zijn eveneens fouten gemaakt. Aanvullende investeringen zouden “onnodig als een verrassing” komen.

Ook de perikelen rondom de ING zijn de staat te laat duidelijk geworden. ING was net als Fortis zelf verantwoordelijk voor de financiële problemen, mede omdat de bank zich te afhankelijk maakte van risicovolle Amerikaanse hypotheek. De staat zag echter ook in dit geval niet adequaat toe. Met name het probleem van de hypothekenportefeuille is niet in de kern aangepakt, aldus de commissie.

De commissie-De Wit adviseert de staat de wet dusdanig aan te passen dat het kabinet niet zonder tussenkomst van de Tweede Kamer grote hoeveelheden aan staatssteun kan verstrekken.

Voor het onderzoek naar de ontstane financiële crisis in Nederland werden tientallen getuigen gehoord en de commissie laat weten erop te rekenen dat de Tweede Kamer het rapport snel behandelt.

Meer financieel nieuws...