Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Student en ondernemer

Student zijn en tegelijkertijd een eigen bedrijf leiden. Het starten van een eigen bedrijf is populair onder studenten momenteel. Dat heeft te maken met de gunstige omstandigheden.

Student zijn en tegelijkertijd een eigen bedrijf leiden. Het starten van een eigen bedrijf is populair onder studenten momenteel. Dat heeft te maken met onder andere de gunstige omstandigheden. Als student heb je vaak weinig vaste lasten, en met een eigen bedrijf is het relatief makkelijk om geld (bij) te verdienen. Ongeveer 3 procent van de Nederlandse studenten heeft een eigen bedrijf. De Erasmus Universiteit heeft daar onderzoek naar gedaan.

Toch is meer dan de helft van deze studenten niet op de hoogte van colleges en seminars over het ondernemer zijn. Een onderneming drijven is niet eenvoudig; in 2012 ging er een record aantal bedrijven failliet. Toch houdt het de studenten niet tegen om toch te starten met hun zaak.

Een populaire branche waar studenten op inzetten is ICT. Daarbij hoort bijvoorbeeld het maken van websites, het verzorgen van webhosting en het programmeren van apps voor mobiele telefoons (smartphones). Het zijn taken die makkelijk naast de opleiding uitgevoerd kunnen worden, en waar toch een hoop geld mee te verdienen is.

Hoeveel studenten er daadwerkelijk een eigen bedrijf hebben is niet bekend. Het cijfer van 3 procent is berekend naar aanleiding van een onderzoek onder 13.000 studenten. Omgerekend zouden dat er dus bijna 400 zijn. Als we dit doorberekenen naar het totaal aantal studenten in Nederland (Hoger Onderwijs), zou dit uitkomen op circa 20.000 zelfstandig ondernemers. Er zijn in die groep namelijk bijna 670.000 studenten.

Meer financieel nieuws...