Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Studeren? Lees over de hoogte, rente en aflossing van uw studielening!

Studeert u en heeft u aanvullende financiële middelen nodig? Lenen is als student relatief goedkoop. U leest er hier meer over.

Wanneer u als student extra geld nodig hebt om uw opleiding en uw levensonderhoud te betalen dan is het mogelijk om studiefinanciering aan te vragen. Hiervoor kunt u terecht bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Is het nodig om geld te lenen?

Geld lenen bij een bank is meestal niet mogelijk zonder een vrij hoog rentepercentage. Voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet ligt dit vaak tussen de 5 en 12 procent.

Bij DUO is het lenen van geld veel voordeliger waardoor het voor veel studenten interessant kan zijn. Voordat u geld gaat lenen is het echter belangrijk om voor uzelf te bedenken of het echt nodig is. Het geleende bedrag moet na de opleiding namelijk met rente worden terugbetaald. Daarom is het een goed idee om eerst een begroting op te stellen. Zet hierbij uw maandelijkse uitgaven op een rijtje, zodat u weet hoeveel geld u elke maand nodig hebt om rond te komen. Zijn uw inkomsten en uw uitgaven goed in evenwicht? Dan hoeft u niet veel geld te lenen.

Hoeveel kunt u maximaal lenen?

Tot welk bedrag u maandelijks kunt lenen en hoe lang u gebruik kunt maken van de studiefinanciering is afhankelijk van het type opleiding die u doet. Dit kan per jaar verschillen. De hoogte van de lening is maandelijks aanpasbaar: het is maandelijks mogelijk om het bedrag te verhogen, te verlagen of stop te zetten.

Hoeveel rente u bij DUO betaalt, verandert om de vijf jaar. De komende vijf jaar betalen studenten helemaal geen rente. Bij het lenen van geld voor uw studie bouwt u natuurlijk wel een studieschuld op. Wanneer u van plan bent om in de toekomst een huis te kopen is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Uw studieschuld kan namelijk meetellen in de berekening van uw hypotheek. Leen daarom alleen wat u echt nodig hebt.

Voor een student aan het hbo of wo bestaat het leenbedrag uit 3 onderdelen:

  • de lening
  • de aanvullende beurs
  • collegegeldkrediet

Van januari 2019 t/m augustus 2019 komt het maximale leenbedrag van deze 3 onderdelen samen op een totaalbedrag van €1054,14 per maand.

In welke termijn kunt u de lening aflossen?

Het afbetalen van uw studieschuld begint als ex-student maximaal 2 jaar na het afronden van uw studie en vervolgens heeft u 35 jaar de tijd om de lening af te lossen. Het bedrag dat u maandelijks moet aflossen hangt samen met uw totale studieschuld en de rente. Op de website van DUO kunt u zien hoeveel u minimaal moet terugbetalen per maand. Ook is het mogelijk om het maandbedrag te verhogen of om tussendoor extra af te lossen, zodra u wat meer te besteden heeft.

Meer financieel nieuws...