Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Tips om je pensioen verder aan te vullen

Pensioen, het lijkt misschien nog ver weg. Iets waar je je later wel zorgen om zal maken. Toch is het belangrijk om hier ook al op jonge leeftijd over na te denken. Juist dan. Nu zijn er namelijk nog genoeg manieren om ervoor te zorgen dat je straks voldoende besteedbaar inkomen zult houden als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.

Je hebt vanuit de overheid sowieso recht op een AOW-uitkering. Daarbovenop krijg je ook nog een pensioen als je in loondienst bent geweest. Uit onderzoek blijkt echter dat dit voor veel mensen onvoldoende is geregeld en dat zij meestal niet rond zullen komen.

Weet jij nu al dat je waarschijnlijk niet alle vaste lasten kunt betalen zodra je enkel nog AOW en een klein pensioen ontvangt? Dan is het goed om nu al over manieren na te denken om je pensioen verder aan te vullen. Gelukkig is er meer mogelijk dan je denkt. In dit artikel geven we enkele tips om mee aan de slag te gaan. Zo hoef je ook op latere leeftijd geen geldzorgen te hebben.

Aanvullend pensioen door te beleggen

Je kunt er ook voor kiezen om een aanvullend pensioen te creƫren door te beleggen. Dit kan op verschillende manieren. Het is handig om dit te bespreken met een financieel adviseur. Bekijk samen naar de mogelijkheden en wat voor jou de juiste optie is. Dit is van veel verschillende factoren afhankelijk. Vooral van je leeftijd. Hoe jonger je bent, hoe meer mogelijkheden er zijn om aanvullend pensioen op te bouwen. Bovendien ben je dan in staat om meer risico te nemen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je geld zelf te sparen. Het voordeel hiervan is dat je toegang houdt tot het geld. Dit kan tevens ook een nadeel zijn, omdat je hier wellicht eerder gebruik van maakt dan nodig is. Het is heel verleidelijk om hier naar te grijpen wanneer het financieel minder gaat.

Houd er ook rekening mee dat je over al je spaargeld en beleggingen belasting betaalt uit box 3. Hoeveel belasting je moet betalen, is afhankelijk van hoe groot het vermogen is.

Hypotheek vroegtijdig aflossen

Is het mogelijk om je hypotheek eerder af te lossen? Dan is het zeker verstandig om hier gebruik van te maken. Zo verlaag je je woonlasten en zorg je ervoor dat je bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd veel minder vaste lasten hebt. Hierdoor wordt het wellicht gemakkelijker om met relatief weinig inkomsten comfortabel te leven.

Is je huis meer waard dan de hypotheekschuld? Dan is het ook mogelijk om de overwaarde te verzilveren. Dit is enkel verstandig wanneer je elders goedkoper kunt wonen. In dat geval krijg je de overwaarde tot je beschikking om als aanvullend pensioen te gebruiken. Dit is echter minder verstandig wanneer je elders hogere vaste lasten moet betalen. Dan is het goedkoper om relatief goedkoop in je eigen woning te blijven.

Meer financieel nieuws...