Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Verhagen verwacht BTW-compensatie

Als de verwachting van minister Maxime Verhagen van Economische Zaken klopt, dan gaat de btw-verhoging in 2013 van 19 naar 21 procent in 2014 weer omlaag.

Als de verwachting van minister Maxime Verhagen van Economische Zaken klopt, dan gaat de btw-verhoging in 2013 van 19 naar 21 procent in 2014 weer omlaag. Dat zegt de minister bij een bijeenkomst met ondernemers uit de detailhandel.

Volgens Verhagen is het nog niet te voorspellen welke coalitie na de Tweede Kamerverkiezingen in september het voor het zeggen gaat krijgen. “Er zijn echter weinig partijen die blijvend koopkrachtverlies hoog in het vaandel hebben staan”, betoogt de CDA-minister. Hij verwacht dan ook dat de btw in 2014 weer verlaagd wordt.

Vorige maand bereikten VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie een akkoord over de begroting van 2013. De partijen kwamen een bezuinigingspakket overeen, waaronder de maatregel van de verhoging van de hoge btw van 19 naar 21 procent. Verhagen onderstreept op de bijeenkomst dat de verhoging met 2 procent onvermijdelijk was om de overheidsbegroting van Nederland weer op orde te krijgen. Een verlaging van de inkomstenbelasting en een verhoging van de belastingvrije voet zijn voor Verhagen ondenkbaar.

Verhagen laat verder weten de klachten van winkeliers en andere ondernemers over de btw-verhoging goed te kunnen begrijpen. “Het is een pijnlijke maatregel. Geen enkele politicus doet dit graag”, aldus de CDA-minister. Wel stelt hij dat ondernemers niet blijvend te veel geld kunnen uitgeven.

De reden dat de coalitie van het VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie na de mislukte onderhandelingen in het Catshuis alsnog een akkoord bereikten, heeft volgens Verhagen te maken met dat Nederland op de financiële markten anders onder vuur zou komen te liggen. Dat zou een rente op staatsleningen betekenen. “Dat is nog veel meer zonde van het geld. Als we niets doen, merkt u er nog veel meer van, in negatieve zin.”

Meer financieel nieuws...