Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Vertrek Griekenland uit eurozone wordt reëler

De kans dat Griekenland noodgedwongen uit de eurozone moet vertrekken, wordt alsmaar groter en reëler. Dat stelt George Tzogopoulos van het Griekse politieke onderzoeksbureau ELIAMEP.

De kans dat Griekenland noodgedwongen uit de eurozone moet vertrekken, wordt alsmaar groter en reëler. Dat stelt George Tzogopoulos van het Griekse politieke onderzoeksbureau ELIAMEP.

Naast een financiële crisis kampt Griekenland nu ook met een politieke crisis. De steeds weer mislukte pogingen tot het vormen van een regering hebben ertoe geleid dat alle Griekse partijen, behalve extreemrechts en extreemlinks, voor een vierde en laatste keer gaan proberen een regering te vormen. Ondanks de poging, lijken nieuwe Griekse verkiezingen onvermijdelijk. Of Griekenland de met Europa gemaakte afspraken vervolgens nog kan nakomen, is de vraag.

“Een vertrek van Griekenland uit de eurozone is mijn grootste angst. Het zou een catastrofe zijn”, aldus Tzogopoulus in een interview met NU.nl. De onderzoeker is huiverig over de vierde poging om een kabinet te vormen. “Wat de uitkomst ook is: er is momenteel een te groot gat in de begroting om aan de Europese afspraken te kunnen voldoen.”

De partijen die samen met Europa afspraken maakten om Griekenland van een faillissement te behoeden, staan op fors verlies qua aantal zetels en dat maakt de situatie uiterst onzeker. “En als er morgen verkiezingen worden gehouden dan zullen deze partijen alleen nog maar meer verliezen”, voegt Tzogopoulus daaraan toe. “De Griekse samenleving ziet geen licht meer aan het einde van de tunnel.”

“De kans dat Griekenland uit de euro wordt gegooid is dan ook steeds groter; het is echt een gevaar. Het is een gevaar dat door kritische politieke partijen”, zo betoogt de onderzoeker van het bureau ELIAMEP. “Zolang er nog geen regering is zal Griekenland niet uit de Europese Unie worden gezet; want er is op dit moment immers niemand met wie ze daarover kunnen praten. Maar ik denk dat achter de schermen de scenario's voor uittreding al zijn ingezet.”

Volgens Tzogopoulus hebben ze zeer waarschijnlijk aanstaande nieuwe verkiezingen nauwelijks nut. Hij ziet dan ook geen verschil met de huidige situatie. “Dan houden we dezelfde problemen met het vormen van een regering.”

Ook het Griekse volk zit niet op nieuwe verkiezingen te wachten. “Ze zijn er overspannen van. Ze kampen al twee jaar met bezuinigingen en de hoge werkloosheid. Het maakt ze niet uit als het land uit de Europese Unie wordt gezet: ze denken dat het toch niet erger kan dan nu.” Het kan echter wel degelijk slechter, vindt Tzogopoulus: “Het zou een stap terug zijn in de tijd; waarbij er geen geld meer op de banken staat en alle kleine ondernemingen zullen sluiten. Ik verwacht een grote sociale onrust.”

Behalve veel geruchten, is er ook veel serieuze druk. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie is allesbehalve content met de beperkte voortgang in Griekenland. Als Griekenland niet tijdig afspraken nakomt, wordt het land uit de euro gezet, zo dreigt Barroso.

Ook de Duitse krant Der Spiegel voerde de druk op. Het blad drong openlijk aan op een vertrek van Griekenland uit de eurozone. Verder is Griekenland gewaarschuwd door de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s. Als Griekenland zich niet snel aan de afspraken houdt, is het volgens Moody’s einde oefening, ofwel exit Europa.

Meer financieel nieuws...