Voorkom extra kosten als je in zilver handelt
Goud en zilver zijn de graadmeters op de handelsmarkt sinds het begin van handelen. Als iemand investeert in goud of zilver, dan is dat vaak omdat ze weten dat deze niet zo snel hun waarde zullen verliezen en hun geld daarmee deels gezekerd is. Maar inflatie is niet de enige manier waarop je geld minder waard wordt, als je niet bewust handelt kunnen de verkeerde betalingsmethodes je ook geld kosten!
Waarom investeert iemand in zilver?
Als je kijkt naar de zilver prijs, zie je dat zilver langzaam in waarde stijgt en af en toe ook weer wat waarde verliest. Maar de grote pieken en dalen, zoals bij cryptomunten of nieuwe start-ups, dat zie je bijna niet. Dat is ook de reden dat mensen in zilver investeren. Het is een betrouwbare investering op lange termijn. Natuurlijk zijn er risico’s verbonden aan het investeren in zilver, net als alle andere investeringen en de kans bestaat dat je al je geld verliest. Het is daarom belangrijk om de juiste informatie in te winnen, voordat je begint met investeren.Op welke manier kun je in zilver investeren?
Zilver, net als goud, is op verschillende manieren te kopen. Je kunt denken aan de staven goud en zilver die je in een kluis opslaat, maar ook een exchange-traded fund (ETF) is een manier om in zilver te investeren, zonder dat je een opslagplaats nodig hebt. De vraag naar zilver is wereldwijd nog altijd hoog, maar als je internationaal wil investeren via de beurs komen er wel wat verschillende haken en ogen bij kijken.De invloed van IBAN en SEPA
Als je betaalt voor een aandeel, of welke transactie dan ook, komen er bijna altijd twee afkortingen bij kijken. De eerste is IBAN, wat staat voor International Bank Acccount Number. Dit is simpelweg de manier van het schrijven van jouw bankrekening die over de hele wereld herkend wordt. Zo kun je een Rabobanknummer in China laten herkennen door de juiste letters en cijfers toe te voegen aan jouw rekeningnummer. De tweede is SEPA, wat Single Euro Payments Area betekent. Dit is het systeem dat ervoor zorgt dat binnen de EU snelle betalingen zonder extra kosten uitgevoerd kunnen worden. Hierdoor is het tegenwoordig mogelijk om binnen 24 uur een betaling uitgevoerd te hebben. Als je in zilver handelt, kunnen websites en apps jouw vragen om je IBAN-nummer. En als dat binnen Europa gebeurt, gaat dat via het SEPA systeem, wat geen extra kosten oplevert. Maar, als je een transactie doet buiten het SEPA gebied, moet je rekening houden met extra kosten! Een transactie die bijvoorbeeld via het SWIFT systeem verwerkt worden, duren vaak stukken langer én kosten geld voor de verzender en vaak ook de ontvanger. Dit zorgt er dus voor dat jouw investering plots een stuk duurder is en jouw geld meteen minder waard.