Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Waar voldoet een goede loonadministrateur aan?

Een loonadministrateur vervult een belangrijk rol in bedrijven met personeel. Een van de werkzaamheden is het beheren van de urenstaten en salarisspecificaties van werknemers. Het spreekt voor zich dat deze informatie correct dient te zijn. Een loonadministrateur heeft daarnaast een controlerende functie. Bijvoorbeeld met betrekking tot de controle van vakantiedagen, overuren en ziektedagen. Dat vereist specifieke vaardigheden en competenties, maar ook de nodige kennis.

Opleiding tot loonadministrateur

Om de loonadministratie werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren, is er kennis vereist over de salarisadministratie. De opleiding PDL staat bekend als de vakopleiding voor de functie van loonadministrateur. Deze opleiding voorziet na het succesvol afronden in het officiële diploma Praktijkdiploma Loonadministratie. Tijdens de opleiding komt onder meer aan de orde op welke manier je een goede loonadministratie opzet. Ook is er aandacht voor de actuele wet- en regelgeving. Wie werkzaam is als loonadministrateur in de salarisadministratie en zich verder wil bekwamen in de financiële bedrijfsvoering heeft de mogelijkheid de opleiding HBO Accountancy Deeltijd te volgen. Deze opleiding is onder meer interessant voor loonadministrateurs die zich in de accountancy verder willen ontwikkelen. Cijfers spelen bij beide opleidingen een belangrijke rol. De hbo-opleiding richt zich daarbij verder onder meer op het geven van advies op fiscaal gebied en adviseren over bedrijfseconomische vraagstukken. Ook het bepalen van de vermogensbehoefte leer je met deze opleiding net als dat je leert een kostencalculatie op te stellen.

Competenties van een goede loonadministrateur

Er zijn een aantal competenties waarover je moet beschikken om een goede loonadministrateur te zijn. Het is bijvoorbeeld belangrijk om heel nauwkeurig en zorgvuldig te werken. Verder is het uiteraard van belang om goed in cijfers te zijn. De functie van loonadministrateur houdt namelijk in dat je met cijfermatig werk bezig bent. Goed kunnen rekenen is dan ook een voordeel net als het kunnen interpreteren van cijfers. Een goede loonadministrateur dient ook computervaardig te zijn. Om de loonadministratie te voeren, maak je namelijk gebruik van speciale software.

Het is daarnaast eveneens van belang om integer te zijn. Als salarisadministrateur heb je namelijk kennis van alle salarissen van de verschillende medewerkers. Je werkt als loonadministrateur zelfstandig, maar het is tevens van belang om te kunnen samenwerken. Tot slot komen communicatieve vaardigheden van pas. Bijvoorbeeld als een medewerker vraagt om uitleg over vakantiedagen, het salaris of andere loongerelateerde vragen heeft. Het is dan nodig om daar helderheid en transparantie in te bieden. Een vakgerichte opleiding als PDL vormt de basis, maar de competenties van een goede loonadministrateur zijn van even groot belang

Meer financieel nieuws...