Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Welke kosten komen er bij factoring kijken?

Het doorverkopen van je facturen aan een gespecialiseerd bedrijf kan een uitkomst zijn wanneer je een hekel hebt aan debiteurenbeheer en je liever richt op je core business. Tegen een vergoeding wordt de factuur geïnd door een derde partij en jij hebt geen zorgen meer over het innen van je rekeningen. Zijn je klanten bedrijven en geen particulieren, dan is de vergoeding die je moet betalen vaak wat lager, omdat dat risico lager wordt ingeschat. Dit alles klinkt als een goed idee, maar waar moet je rekening mee houden wanneer je voor deze oplossing kiest?

Voordelen van factoring

Het belangrijkste voordeel van factoring is dat je factuur meteen wordt betaald. Je stuurt de rekening naar het factoringbedrijf, zij betalen jou uit en redden zich verder met de debiteur. Bij wanbetaling is het aan het factoringbedrijf om het te innen bedrag alsnog te ontvangen. Jij hebt geen last van slecht betalende debiteuren meer of van faillissementen. Je hebt altijd genoeg liquide middelen en minder onzekerheid in je bedrijfsvoering. Factoring is voor mkb'ers helemaal een uitkomst. Als mkb'er zit je helemaal niet te wachten op het achter de vodden zitten van klanten. Tegenover de kosten van factoring, want die zijn er ook, staan dus veel voordelen.

De kosten van factoring

Debiteurenbeheer uitbesteden kost natuurlijk geld. Je verlegt jouw risico naar een andere partij en die zal daar een vergoeding voor willen. Hoe hoog die vergoeding is hangt af van jouw specifieke situatie en vooral van de kredietwaardigheid van je klanten. Hoe lager het risico, des te lager de kosten. Het prettige is wel dat je vooraf weet hoeveel kosten je hebt. Beheer je zelf je debiteuren, dan weet je nooit wanneer je geld binnenkomt en erger nog, óf het binnenkomt. Klinkt dit als een goede werkwijze voor jou, ga dan eens vrijblijvend een gesprek aan.

Waar moet je aan denken bij factoring

Wanneer je in gesprek gaat over het uitbesteden van je debiteuren, bedenk dan vooraf wat voor jou het beste werkt. Wil je al je klanten overdoen of alleen die ene lastige? Wil je het hele rekeningbedrag meteen uitbetaald hebben of is een deel van het factuurbedrag ook goed? Vraag ook of je per factuur betaalt of dat er een vast bedrag per maand of per klant is. Doet het bedrijf ook aan het zogenoemde American factoring? Dat is het per individuele factuur overnemen van de risico’s. Kortom: zorg dat je zelf een goed beeld hebt van wat je wil en wat er kan. Pas dan kun je goed de definitieve afweging maken of dit een goede oplossing is voor jouw situatie.

Meer financieel nieuws...