Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Welke rekening past het beste bij jou?

Wat een bankrekening is, dat weten we allemaal. Maar wist je ook dat er verschillende soorten bankrekeningen zijn die in verschillende situaties van pas komen? In dit artikel leggen we uit welke soorten er zijn en wanneer je er gebruik van maakt. Zo kun je zelf beslissen welke je kiest.

Betaalrekening

Vrijwel iedereen in Nederland heeft een betaalrekening. Wanneer we het over een bankrekening hebben, dan bedoelen we deze variant. Hier komt je loon en ook de eventuele toeslagen waar je recht op hebt op binnen. Je vaste lasten betaal je eveneens vanaf deze rekening. Daar komt de naam betaalrekening vandaan.

Wanneer je een betaalrekening opent, krijg je vaak ook de mogelijkheid om rood te kunnen staan bij de bank. Dat kan soms handig zijn als je geld tekortkomt. Maar houd er wel rekening mee dat je rente betaalt over het bedrag dat je in het rood staat. Probeer dus zoveel mogelijk te voorkomen dat je meer uitgeeft dan je hebt.

Spaarrekening

Nederlanders zijn goed in sparen. In totaal bevatten de particuliere bankrekeningen in ons land bijna 400 miljard euro. Dat geld staat niet altijd op een spaarrekening, al is dat wel een goede manier om spaargeld te scheiden van geld dat je gebruikt voor dagelijkse betalingen.

Dat er tegenwoordig minder behoefte is aan spaarrekeningen, komt doordat de rente op spaargeld drastisch is gedaald in de afgelopen jaren. Enkele tientallen jaren geleden kreeg je nog een rendement van circa 4% op je spaargeld, zodat je kon rentenieren als je voldoende op je rekening had staan. Inmiddels is de rente naar 0% gedaald. Voor hogere bedragen moet je soms zelfs rente betalen aan de bank. Daarom zijn spaarrekeningen tegenwoordig uit de mode.

Beleggingsrekening

Een beleggingsrekening past bij je wanneer je vindt dat je genoeg spaargeld hebt opgebouwd om met een deel te gaan beleggen. Aangezien een spaarrekening niets meer oplevert aan rendement, is het een logische gedachte om het eens met aandelen of andere beleggingen te proberen. Daarvoor maak je eerst een aparte rekening aan, waar het geld op staat dat je gebruikt om te beleggen. Ook je koerswinst na verkoop en eventueel dividend van de aandelen die je bezit wordt op deze rekening gestort.

Zorg er wel voor dat je alleen gaat beleggen met geld dat je niet direct nodig hebt. Beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het risico bestaat immers dat je een deel van je inleg verliest door koerswisselingen. Spreid je beleggingen goed en ga voor de lange termijn, dan heb je de grootste kans op een goed rendement.

Meer financieel nieuws...