Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Winst bedrijfsleven bereikt dieptepunt

De winst van bedrijven in Nederland is gedaald tot een dieptepunt. De winst heeft door een afname van 20 procent het laagste niveau sinds het begin van de economische crisis in 2008, aldus COEN.

De winst van bedrijven in Nederland is gedaald tot een dieptepunt. De winst heeft door een afname van 20 procent het laagste niveau sinds het begin van de economische crisis in 2008. Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland (COEN).

Reden voor de winstdaling is dat de vraag deze jaargang minimaal zal toenemen, terwijl de kosten blijven stijgen. Het is dan ook waarschijnlijk dat het absolute dieptepunt nog moet komen. Uit de gepubliceerde enquête blijkt dat het uithoudingsvermogen van veel bedrijven flink getest wordt. Wel hebben Nederlandse bedrijven ondanks twee moeizame kwartalen hoop op groei.

“Maar met de beperkte groei van de wereldhandel, de bezuinigingen door de overheid en de consument, die de hand op de knip houdt, is de vraag hoelang de groei aanhoudt”, aldus het onderzoek. De groei is te danken aan de export, ook al is die nog niet genoeg om de economie weer te laten bloeien. “Er is weinig ruimte voor investeringen, de arbeidsmarkt blijft krimpen en de winstgevendheid is zorgwekkend laag.”

De organisaties achter het onderzoek zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw, de werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland.

Meer financieel nieuws...