Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Wouter Bos kan zich vinden in commissie-De Wit

Voormalig minister van financiën Wouter Bos heeft waardering voor het rapport van de commissie-De Wit. Ook Jan Kees de Jager heeft gereageerd op het rapport.

Voormalig minister van financiën Wouter Bos heeft waardering voor het rapport van de commissie-De Wit. Volgens het rapport heeft Bos ‘grote fouten’ gemaakt en de oud-minister geeft die gedeeltelijk toe.

“We hadden weinig tijd, te weinig informatie, weinig voorbeelden, weinig alternatieven, maar we moesten beslissen”, zo reageert Bos. “Uitstel was geen optie; er stond te veel op het spel. Ik hoop dat iedereen zich dat blijft realiseren. En ik hoop vooral dat geen minister van financiën dit ooit weer hoeft mee te maken.”

Bos geeft aan waardering te hebben voor het gedane onderzoek door de parlementaire enquêtecommissie De Wit naar de volgens Bos “een van de meest hectische periodes in de Nederlandse financiële sector”. Bos: “Ik ben blij met de commissie de daadkracht van het ministerie prijst, daar waar sprake was van een unieke tijd.”

De PvdA’er laat weten dat nu politiek Den Haag aan zet is en dat de Tweede Kamer conclusies en aanbevelingen van de commissie moet behandelen. Wel vindt Bos dat een toekomstige crisis weer anders is dan de huidige. “Het is ook met die bril dat het rapport als historische reconstructie moet worden gelezen.”

Ook de huidige minister van financiën Jan Kees de Jager heeft gereageerd. Hij stelt in een reactie dat de aanpak van de kredietcrisis moeilijk was en dat hij blij is met het rapport: “'De commissie heeft een periode onderzocht en geëvalueerd waarin de financiële stabiliteit wereldwijd groot gevaar liep'. Overheden en toezichthouders werden in korte tijd geconfronteerd met veel verschillende kwesties die om een acute oplossing vroegen.”

De Jager laat weten dat het huidige ministerie heeft geleerd van de crisis en dat er meerdere wetsvoorstellen zijn ingediend om de financiële sector te helpen tegen de economische crisis.

Meer financieel nieuws...