Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Zalm niet eens met oordeel commissie over Bos

Oud-minister van Financiën Gerrit Zalm verdedigt de handelswijze van Wouter Bos in 2008. Volgens het onderzoek van de parlementaire enquêtecommissie De Wit heeft het kabinet bij de kredietcrisis in 2008 ‘grote fouten’ gemaakt.

Oud-minister van Financiën Gerrit Zalm verdedigt de handelswijze van Wouter Bos in 2008. Volgens het onderzoek van de parlementaire enquêtecommissie De Wit heeft het kabinet bij de kredietcrisis in 2008 ‘grote fouten’ gemaakt. Toenmalig minister van Financiën Bos kwam er bekaaid vanaf.

“Ik hoop dat ik hetzelfde zou hebben gedaan”, zegt Zalm over de handelswijze van Bos. Zalm vindt dat zijn opvolger het juist goed heeft gedaan, iets waarvoor hij graag opkomt. “Het oordeel over Bos is onevenredig hard. Eerst was hij politicus van het jaar en nu staat hij voor alles wat er fout is gegaan. Dat is geen evenwichtig beeld. Ik snap zijn ergernis.”

De commissie-De Wit stelt in zijn rapport dat de Nederlandse staat grote fouten heeft gemaakt bij de staatssteun aan Fortis/ABN Amro en ING. Miljardeningrepen waren nodig om de banken tijdens de kredietcrisis van een faillissement te behoeden. Bos persoonlijk had volgens het rapport de Tweede Kamer te laat en onvolledig geïnformeerd. De voormalig politiek leider van de PvdA, momenteel werkzaam bij accountant KPMG, gaf toe dat er “weinig tijd was, te weinig informatie, weinig voorbeelden en weinig alternatieven.”

Commissie-De Wit stelde wel dat de oud-minister van Financiën daadkrachtig was. Hoewel dat klinkt als compliment, hoeft dat volgens Zalm niet per definitie zo te zijn. “Je kunt ook je partner daadkrachtig vermoorden”, zegt hij.

Meer financieel nieuws...