Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Zelf beleggen: met deze tips maakt u een goede start

Wilt u leren beleggen, maar weet u niet hoe u eraan begint? In dit artikel geven we u waardevolle tips om ermee te starten.

Uw geld op een spaarrekening zetten levert tegenwoordig niet meer de gewenste rente op. Wilt u van uw euro vele euro's meer maken? Dan kan beleggen een uitkomst zijn. Maar zoals beleggen grote winst kan opleveren, kan het ook verlies betekenen. Hoe belegt u nu slim?

Niemand weet natuurlijk wat de koersen gaan doen, maar er zijn wel een aantal handvatten waarmee u rekening kunt houden. We leggen ze graag aan u voor.

Online beleggen

Beleggen gebeurt tegenwoordig voornamelijk online. Doordat we een connectie met de gehele wereld hebben, zijn we ook snel op de hoogte van koersveranderingen. Dit is natuurlijk belangrijk, want op basis hiervan maakt u keuzes.

Wilt u zelf online beleggen? Houd dan rekening met het volgende:

1. Inschatten waar kansen liggen op de markt

Indien u gaat beleggen, kunt u kiezen uit beleggen in vastgoed en in effecten. De meest gemaakte keuze is beleggen in effecten. Hierbij kunt u denken aan aandelen, maar ook aan obligaties en termijncontracten. Effecten worden op de beurs verhandeld en de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod.

Verwacht u bijvoorbeeld dat de cijfers van een beursgenoteerd bedrijf gaan stijgen? Dan is dat een potentiële winnaar voor u. Daarom houdt u nieuws over de cijfers van dit bedrijf in de gaten en kijkt u wat de koers de afgelopen tijd heeft gedaan. Op basis daarvan kunt u beslissen of u aandelen koopt.

2. Risico's inschatten en deze beperken

Denkt u dat uw effecten winst gaan opleveren? Dit weet u natuurlijk nooit zeker, en daarom is het een aanrader om uw risico's te beperken. Daarvoor kunt u de stop/loss strategie toepassen. Kortgezegd wil dit zeggen dat u uw risico's beperkt doordat u uw aandeel voor een bepaald bedrag verkoopt. Dit bedrag legt u vooraf vast. Het voordeel hiervan is dat u een doordachte keuze kunt maken over het verkoopbedrag en hierdoor later uw emotie niet de overhand laat nemen. Het is het gemakkelijkst uit te leggen aan de hand van een voorbeeld.

Uitleg stop/loss strategie

Stel, u koopt aandelen voor €50 per stuk. U verwacht dat de aandelen de komende maanden stijgen tot bijna €60 per stuk. Dit weet u natuurlijk niet zeker, dus denkt u na over wat u doet als de prijs onverwachts zakt. U kunt hier nu nog strategisch over nadenken, want als het straks eenmaal zo ver is, dan komt u vaak te laat met uw beslissing. Daarom past u de stop/loss strategie toe en daarvoor kijkt u vooraf naar de beweeglijkheid van het aandeel. Is de waarde de afgelopen drie maanden €3 gestegen, maar ook €1 gedaald, dan staat dit in verhouding 3 tot 1. Stel dat u verwacht dat het aandeel €9 gaat stijgen, dan zou u dus moeten uitstappen bij een verlies hoger dan €3 (want 3 staat tot 1). Kortom, als de prijs onder de €47 komt dan stapt u uit.

U kunt dit verlies (meer dan €3) ook door laten rekenen in de prijsstijging, zodat deze strategie niet alleen vanuit verlies-, maar ook vanuit winst oogpunt slim is. Stel dat de prijs maar blijft stijgen, zonder meer dan €3 te zakken, dan behoudt u uw aandelen. De prijs kunt u op uw online trading platform aangeven, zodat u dit niet zelf in de gaten hoeft te houden. Indien de prijs te veel zakt, worden uw aandelen automatisch verkocht.

3. Kies de juiste broker

Wanneer u online wilt beleggen is het belangrijk een betrouwbare broker te kiezen. Maar niet alleen dat is van invloed, want ook uw instapbedrag en uw manier van beleggen hebben invloed. Let op het volgende:

  • Bepaal uw instapbedrag
  • Beslis of u eenmalig transacties wilt doen en die langer vast wilt zetten, of dat u uw inzet snel wilt rouleren door te kopen en verkopen - dit heeft namelijk invloed op de broker die u kiest i.v.m. transactiekosten
  • Vergelijk goed de verschillende brokers

Als beginner zou u bijvoorbeeld kunnen kiezen voor Binchbank, omdat deze al vaak tot beste en meest gebruiksvriendelijke broker van Nederland is verkozen. Bij Binchbank beleggen betekent kiezen voor een Nederlandse stabiele partij die betrouwbaar en fijn in gebruik is. Ze zijn tegenwoordig al niet meer de goedkoopste, alternatieven zijn bijvoorbeeld Lynx en Etoro. Bekijk de brokers eens en kies de broker die aansluit bij uw beleggerswensen en bij welke u een prettig gevoel heeft.

We wensen u veel succes toe met beleggen en winst maken!

Meer financieel nieuws...