Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Zo zijn bankrekeningnummers en creditcardnummers opgebouwd

Uw bankrekening- en eventuele creditcardnummer zijn niet zomaar random nummers. Integendeel, de cijfers en letters hebben een betekenis. We leggen het hier aan u uit.

Het bankrekeningnummer is het nummer dat aan een bankrekening is gekoppeld. Dit nummer kan bij transacties de bankrekening identificeren en vervolgens de transactie uitvoeren. In het verleden bestond een bankrekeningnummer enkel uit cijfers, maar sinds 1 augustus 2014 is het IBAN nummer ingevoerd om internationale transacties gemakkelijker te maken. In tegenstelling tot het klassieke bankrekeningnummer, bestaat een IBAN nummer uit meer cijfers en letters. Wel is het oorspronkelijke bankrekeningnummer opgenomen in het IBAN nummer.

Een creditcard werkt ongeveer op dezelfde manier als een bankrekening, maar is niet aan een bankrekening gekoppeld. Het is een vorm van een creditovereenkomst met een creditcardmaatschappij. Bij een bankrekening worden transacties uitgevoerd op basis van geld wat op een bankrekening staat, terwijl met een creditcard een krediet aangegaan wordt. Net zoals het huidige IBAN nummer is ook een creditcardnummer voorzien van een controlegetal.

Het bankrekeningnummer

Voordat het IBAN nummer ingevoerd werd bestond een Nederlandse bankrekening uit negen cijfers. Deze negen cijfers waren opgedeeld in drie groepen van twee cijfers en één groep van drie cijfers. Het was lange tijd zo dat aan het bankrekeningnummer ook te zien was tot welke bank het rekeningnummer behoorde. Dit was altijd te herkennen aan het eerste cijfer van een bankrekeningnummer. In de laatste jaren voor de invoer van het IBAN nummer werd hier niet zo secuur meer mee omgegaan.

De postbank was jarenlang een grote speler in de Nederlandse bankenwereld. Klanten konden bij de postbank een girorekening openen en het grote verschil met een bankrekening was de lengte van het rekeningnummer. Een girorekening bestond altijd uit maximaal 7 cijfers. De postbank is later opgegaan in de ING bank. De ING hanteerde wel 9-cijferige rekeningnummers en had na de overname van de postbank te maken met twee soorten rekeningnummers, de 9-cijferige bankrekeningnummers en de gironummers. Gironummers werden toen voorzien van voorloopnullen om toch op negen cijfers uit te komen.

Het IBAN rekeningnummer

Om het internationale betalingsverkeer vlotter te laten lopen is het IBAN (International Bank Account Number) ingevoerd. Vanaf 2006 werd het verplicht om bij internationale transacties een IBAN nummer te gebruiken. Op Europees niveau is vervolgens per 1 augustus 2014 het IBAN systeem volledig ingevoerd voor alle bankrekeningnummers. Een IBAN bestaat uit maximaal 34 tekens, zowel cijfers als letters. Een IBAN bestaat uit een BIC code, waarmee de bank geïdentificeerd kan worden, het individuele rekeningnummer en een controle getal.

Het IBAN kan per land verschillen. Standaard begint een IBAN met een landcode en een controlegetal. Daarna volgt de bankcode waaraan de bank te herkennen is en vervolgens het individuele bankrekeningnummer. In Nederland is dit nummer normaliter het klassieke 9-cijferige bankrekeningnummer. Vervolgens kan er nog een controlegetal aan toegevoegd worden, maar dit kan per land verschillen. In Nederland is dit controlegetal als tiende getal aan het individuele rekeningnummer toegevoegd. Een Nederlandse IBAN bestaan uiteindelijk uit 18 alfanumerieke tekens.

Het creditcardnummer

Het nummer op een creditcard bestaat uit minimaal 13 cijfers en maximaal 16 cijfers. In Nederland zal een creditcard in de meeste gevallen 16 cijfers hebben. Dit geldt voor zowel een creditcard van Visa als MasterCard. Een creditcard van American Express bestaat uit 15 nummers. Uit het creditcardnummer kunnen veel zaken worden afgeleid, maar dit kan per creditcardmaatschappij verschillen. Over het algemeen geldt: het eerste nummer op een creditcard geeft de creditcardmaatschappij aan. Voor Visa is dit 4 en voor MasterCard 5. Het 2e tot 6e nummer geeft de financiële instelling aan. Het 7e tot 15e nummer is het eigenlijke rekeningnummer, gevolgd door een controlegetal.

Bij een American Express creditcard werkt het iets anders. De eerste twee nummers beginnen altijd met 37 om de creditcardmaatschappij American Express aan te geven. Het 3e en 4e nummer geeft de soort creditcard aan. Nummer 5 tot 11 is het rekeningnummer en 12 tot 14 een nummer voor gekoppelde creditcards. Het laatste nummer is een controlegetal.

Aan de achterzijde van de creditcard staat een CVC (Card Verification Code) vermeld en die bestaat uit 3 nummers. Vooral bij online aankopen met een creditcard wordt deze code altijd gevraagd om de creditcard te verifiëren, zodat de kans op misbruik van de kaart voorkomen kan worden.

Meer financieel nieuws...