Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Zorg dat je financiën inzichtelijk zijn om schulden te voorkomen

Het verkrijgen van inzicht in je financiën is essentieel om schulden en daarmee een bezoek van een incassobureau te voorkomen. Wat staat er momenteel op mijn bankrekening? Welke kosten kan ik de komende periode verwachten? Enzovoorts. Een incassobureau zal niet direct voor de deur staan bij schulden. Voorafgaand aan een bezoek van een gerechtsdeurwaarder doorloopt men een gerechtelijke procedure, evenals dat eerst een aanmaning verstuurd wordt door het incassobureau. Deze aanmaning biedt je de kans om binnen x dagen alsnog over te gaan tot de betaling van de rekening.

Tip: probeer een betalingsregeling te treffen, wanneer je merkt dat het steeds lastiger wordt om bepaalde vaste lasten te voldoen. Des te actiever je hierin bent, des te kleiner zal ook de kans zijn dat een schuldeiser voor de hulp van een incassobureau kiest bij betalingsachterstanden. Het is logischerwijs belangrijk je aan deze betalingsregelingen te houden.

Koppel je IBAN aan een online boekhoudpakket

De kans op een brief of bezoek van een deurwaarder verklein je door je IBAN te koppelen aan een online boekhoudpakket. Soms wordt gedacht dat deze boekhoudprogramma’s uitsluitend bedoeld zijn voor ondernemers; het tegendeel is waar. Ook als particulier kun je er gebruik van maken om inkomsten en uitgaven inzichtelijk te houden. Vergelijk het met het gebruik van een Excel-sheet. Voordeel van een online oplossing is het feit, dat informatie behouden blijft als je computer vastloopt. Daarbij heb je overal toegang tot je boekhoudsysteem, ook via je telefoon en tablet.

Automatisch gegenereerde inzichten van de bank

Naast het inzicht wat een online boekhoudpakket biedt in je financiën, kun je ook afgaan op de informatie die een bank met je deelt. Onder meer Rabobank en ING bieden in hun app de mogelijkheid om kosten automatisch te laten verdelen over verschillende categorieën. Zo zie je binnen een minuut hoeveel je de afgelopen maand hebt uitgegeven aan boodschappen, hoeveel je besteedde aan verzekeringen, enzovoorts. Waardevolle inzichten die je helpen te besparen, op momenten dat je het financieel zwaarder hebt.

Houd er rekening mee, dat deze informatie vaak minder betrouwbaar is dan de informatie in een boekhoudprogramma. In een boekhoudprogramma kun je kosten handmatig aan de juiste categorie koppelen; bij de app van een bank is dat niet mogelijk. Nadeel van een boekhoudprogramma is het gegeven dat dit extra kosten met zich meebrengt. De service in de apps van banken is gratis.

Meer financieel nieuws...