Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Zzp'er op de weg: met je eigen of een zakelijke auto?

In welke branche je ook werkt, als zzp'er ben je regelmatig op pad. Op bezoek bij een nieuwe klant, om bestellingen af te leveren of onderweg naar een interessante netwerkbijeenkomst. Al die ritjes kun je prima met je eigen auto rijden, toch? Of wordt het tijd om na te denken over een zakelijke auto?

Hier moet je op letten

Als zzp?er zul je je auto zowel zakelijk als privé gebruiken. Je hebt dan twee opties waar je uit kunt kiezen:

  1. Je blijft in je eigen auto rijden en declareert zakelijke kilometers aan je onderneming
  2. Je zet de auto op de zaak, die behoort dan tot het vermogen van je onderneming

Dat laatste is trouwens alleen mogelijk als je per jaar minstens 500 privékilometers rijdt. Blijf je onder die grens, dan hoort de auto sowieso tot je bedrijfsvermogen. Welke van deze twee opties het beste is hangt af van verschillende factoren.

Denk aan hoeveel kilometers je rijdt, hoe hoog de afschrijvingskosten zijn en wat je voor je autoverzekering zakelijk of particulier betaalt. Online kun je verschillende tools vinden waarmee je deze berekeningen kunt maken, maar een gesprek met een accountant is ook altijd een goede optie.

Zakelijke auto's en verzekeringen

Net als bij een particuliere auto geldt ook voor een zakelijke auto dat deze goed verzekerd moet zijn. De risico's kunnen soms net wel even anders liggen, dus ook hierbij is het goed om je in de opties te verdiepen.

Ben je bijvoorbeeld veel onderweg om goederen te vervoeren met je bestelauto? Dan wil je natuurlijk niet alleen de auto zelf verzekeren maar ook je lading. In dat geval biedt een bestelautoverzekering uitkomst. Net als bij een gewone autoverzekering kun je kiezen voor een WA, WA+ of Allrisk-dekking. Maar je kunt aanvullend ook de goederen die je vervoert verzekeren.

Handig, want je weet ongetwijfeld dat het risico op een klein of groot ongeluk met elke kilometer die je rijdt groter wordt. Dat is al vervelend genoeg voor jezelf en je bestelwagen, maar ook voor de goederen voor je klanten of de gereedschappen die je vervoert. Als je die niet verzekert kan een eventuele schadeclaim je bedrijf zelfs in gevaar brengen. Verstandig om tussen de bestellingen door even goed te kijken hoe je dit geregeld hebt dus!

Meer financieel nieuws...