Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Hypotheek afsluiten

Een hypotheek is een geld lening met als doel het financieren van onroerend goed. Onder onroerend goed vallen bijvoorbeeld huizen, maar ook garageboxen of bijvoorbeeld woonschepen die zijn geregistreerd bij het Kadaster.

Maximale hypotheek berekenen

Een hypotheek is waarschijnlijk de grootste lening die je aangaat in je leven. Het is een belangrijke beslissing en het is dan ook zeker een must om er goed over na te denken. De looptijd van een hypotheek is over het algemeen ook veel langer dan een gewone lening; soms wel 30 jaar. Bij de beoordeling van een hypotheek wordt gelet op diverse punten, zoals de executiewaarde van het onderpand. Dat is de prijs die er sowieso kan worden verkregen mocht het huis onverwachts verkocht moeten worden. Uiteraard speelt ook het loon wat je ontvangt een heel belangrijke rol. Doorgaans is het zo dat je tot 4,5 keer je jaarsalaris kunt lenen voor een huis.

Soorten hypotheken

Er zijn diverse soorten hypotheken. Zo kun je er voor kiezen om veel of weinig af te lossen of om je hypotheek te combineren met een spaarproduct.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek los je in feite niks af. Je betaalt alleen rente aan de bank en na de looptijd is je schuld nog steeds hetzelfde. Een volledige aflossingsvrije hypotheek wordt per heden niet meer verstrekt vanwege het risico voor zowel banken als particulieren. Mensen kunnen hierdoor in grote moeilijkheden komen bij het verkopen van hun huis; er kan een behoorlijke restschuld ontstaan.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek worden de maandlasten telkens iets lager. Omdat er gedurende de looptijd steeds meer wordt afgelost kunnen de lasten steeds minder worden, hierdoor is dit een zeer veilige vorm van hypotheek. Het enige nadeel is dat er weinig voordeel kan worden behaald uit fiscale aftrek.

Annuïteiten hypotheek

De annuïteiten hypotheek is de omgekeerde versie van de lineaire hypotheek. De netto maandlasten worden steeds hoger, de bruto lasten blijven echter gelijk. Voordeel is dat je nadien geen schuld meer overhoudt, nadeel is echter dat je weinig tot geen rendement (winst) ontvangt over de hypotheeksom.

Beleggingshypotheek

Bij een beleggingshypotheek wordt, zoals de naam al zegt, een deel van het geld belegt in bijvoorbeeld beleggingsfondsen. Hierdoor heb je iets minder zekerheid en daarmee een klein risico mocht het fout gaan op de beurs. Bij een positieve beursgang valt je hypotheek goedkoper uit en profiteer je hier dus direct van mee. Je hebt bij een beleggingshypotheek ook recht op volledige fiscale renteaftrek. Het kapitaal is vaak zelf te beleggen.

Levenshypotheek

Een levenshypotheek is een ingewikkelde hypotheekvorm. Kort samengevat wordt de hypotheek gecombineerd met een levensverzekering. Bij overlijden blijft er dan geen schuld meer over voor je levenspartner of andere nabestaanden. De levenshypotheek is wel een dure hypotheek en er zitten ook kleine risico's aan. We raden aan om extra advies in te winnen als je van plan bent om een levenshypotheek af te sluiten.

Andere hypotheekvormen

Er zijn nog diverse andere hypotheek soorten. Zo is is er bijvoorbeeld nog de effectenhypotheek, de spaarhypotheek en de hybride hypotheek. Bij de laatste worden verschillende soorten als het ware gecombineerd tot een interessant pakket.

Hypotheek afsluiten

Het afsluiten van een hypotheek doe je niet elke dag. Denk er daarom nog een rustig over na. Zijn de maandlasten wel op te brengen op de lange termijn, kom je niet in financiële moeilijkheden? Is het huis wel echt het huis waar je van droomde?

Als je toch besluit een hypotheek af te sluiten is het raadzaam om meerdere offertes aan te vragen. Hieronder staan een aantal links naar hypotheekaanbieders. Vraag gerust vrijblijvend offertes aan bij deze hypotheekverstrekkers; je zit nergens zomaar aan vast.