Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

IBAN generator

IBAN Generator, wat is het eigenlijk?

Er is sinds 1 januari een regel ten opzichte van de IBAN. Als er geld overgeschreven wordt voor grensoverschrijdend Europees betalingsverkeer moet de IBAN gebruikt worden. 2006 was het overgangsjaar dat dit werd ingesteld. Sinds 2007 is de weglating van de IBAN helemaal niet meer mogelijk. Banken accepteren een betalingsopdracht voor een grensoverschrijdende betaling alleen nog maar als er een IBAN bijstaat. De bankrekening nummers worden aangevuld met bepaalde letters en cijfers om er zo een unieke combinatie van te maken. Het idee hierbij is dat het makkelijker en veiliger is voor mensen om geld over te maken. Zo is het moeilijker om te saboteren bij het overmaken van geld en het is ook moeilijker om deze geldstromen te onderscheppen door criminelen.

Maar als je geld wilt overmaken binnen Nederland is een IBAN nog niet verplicht. Dan is een rekeningnummer nog steeds voldoende. Maar langzaam komt dit voor consumenten ook als een plicht. Per 1 augustus 2014 zal dit voor iedereen in Nederland gelden. Maar dan is het nog wel een experiment om te kijken of het werkt en hoe iedereen erop gaat reageren.

Samenstelling van de IBAN

Een IBAN bestaat uit de volgende combinatie van alfanumerieke nummers: een landcode die bestaat uit 2 letters, een controlegetal bestaande uit 2 cijfers en een rekeningidentificatie deze bestaat uit maximaal 30 cijfers en letters. Om de leesbaarheid van het IBAN goed te houden wordt deze vaak in groepen van 4 tekens geschreven. De laatste groep kan dan minder dan 4 tekens bevatten.

IBAN generator

Omdat een IBAN niet makkelijk te onthouden is, zeker niet als je vaak geld naar andere personen moet overmaken, is er een IBAN generator. Hierbij dien je het rekeningnummer van de betreffende rekening in te vullen en dan rolt vanzelf de IBAN eruit. Ook krijg je dan de BIC code als je die eventueel nodig hebt. Dit is erg handig want zo'n IBAN is niet te onthouden. Zeker niet als je een groot bedrijf hebt en je telkens geld moet overmaken naar allemaal verschillende rekeningen. Deze IBAN generators zijn heel erg makkelijk te vinden op internet. Als je via Google zoekt dan kom je heel makkelijk uit bij zo'n generator. Ook zijn er apps voor waardoor je als je onderweg bent ook altijd een IBAN kunt opzoeken. Je kunt een IBAN dus niet zomaar onthouden maar je kunt wel heel makkelijk een IBAN opzoeken.