Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Achtergestelde lening

Een achtergestelde lening is een krediet waarbij de leningverstrekker een groot risico loopt. De achtergestelde lening wordt in de praktijk enkel aan bedrijven geboden door investeringsmaatschappijen en banken.

Deze vorm van lenen geschiedt enkel alleen wanneer de investeerder een groot vertrouwen in het bedrijf heeft. Het is namelijk zo dat er bij een eventueel faillissement van de lener, de schuldenaar zijn geld pas krijgt als alle schuldeisers zijn betaald. Simpelweg komt het er op neer dat u achteraan in de faillissementsrangorde komt te staan. Eventuele aandeelhouders komen er pas aan de pas op het moment dat alle partijen hun geld hebben terug ontvangen.

De rente van een achtergestelde lening is behoorlijk hoog. Zoals hier boven al duidelijk gemaakt is, is het risico voor de bank of geldverstrekker enorm. Ook wordt er wel eens gekozen voor een rente die afhankelijk is van de behaalde winst van de lenende partij. In zo'n geval kun je bijna spreken van een aandeel in een bedrijf.

Een achtergestelde lening kan handig zijn bij de overname van een bedrijf. Bezit de overnamekandidaat niet over voldoende eigen vermogen (eigen geld), dan kan de huidige eigenaar na de overname nog geld in het bedrijf laten zitten in ruil voor een bepaalde hoeveelheid aandelen of zeggenschap. Als dit achtergesteld vermogen is dan kan dit voor een bank meewegen als eigen vermogen en zal een bank makkelijker een lening verstrekken. Voor de huidige eigenaar is dit geen ideale situatie maar soms is een bedrijf moeilijk verkoopbaar en zal hij toch echt mee moeten werken aan een dergelijke constructie om een koper te vinden voor zijn bedrijf.