Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Lening oversluiten

Hoe kun je het beste een lening oversluiten?

Om op bovenstaande vraag antwoord te geven is het eerst handig om te kijken wat een lening precies is. Daarna is het goed om even te bespreken welke soorten er zijn. Aan de hand daarvan kun je kijken welke voor jou goed is. En als we dat op een rijtje hebben staan kun je pas zien hoe het voor jou het makkelijkste is om een lening af te sluiten. Dat verschilt dus per persoon.

Betekenis lening van goederen

Een lening betekent eigenlijk dat iemand een goed aan iemand anders ter beschikking stelt. Dit gebeurd zonder dat daarvoor een vergoeding verschuldigd is. Als er wel een vergoeding verschuldigd is heet het een huur. Leningen zijn vaak van korte duur en de lener en de uitlener zijn vaak bekenden van elkaar. Als er voor een lange tijd geleend wordt heet dit bruikleen.

Betekenis lening van geld

Als er zakelijk geld geleend wordt, wordt er wel een vergoeding gevraagd. Het gaat hierbij om rente en soms ook nog andere kosten. Er moet dus meer worden terugbetaald dan er geleend is. De lening moet in termijnen worden terugbetaald of wordt aan het einde in een keer afgelost. Degene die het geld uitleent wordt de geldschieter genoemd. Vaak is dit een bank. Banken hebben vaak beschikking over veel geld. Dit geld is door andere bij hen is bewaking gegeven. De personen die dat bij de bank in bewaring brengen willen graag rente hierover ontvangen. De bank kan deze rente krijgen door het uit te lenen aan andere personen.

Verschillende soorten leningen

  • Hypothecaire lening. Dit is een lening waarbij ene onderpand betrokken is. Iemand leent dan bijvoorbeeld geld om een huis te kopen, het huis dient dan als onderpand. De persoon betaalt rente en betaalt ook het bedrag terug aan de bank. En als dit niet terugbetaalt kan worden is het pand van de bank.
  • Effectenkrediet. Dit is een lening en het onderpand hierbij zijn effecten.
  • Persoonlijke lening. Dit is een lening aan een persoon die bedoeld is om andere zaken dan een huis aan te schaffen. Het risico hiervoor is hoger, er is immers geen onderpand, daarom is de rente hierbij hoger.
  • Doorlopend krediet. Het bedrag hierbij ligt niet vast. Er kan hierbij naar behoefte geld worden opgenomen en afgelost.
  • Achtergestelde lening. Dit is een lening die vooral door bedrijven wordt aangegaan. Hij wordt terugbetaald als eerst de andere schuldeisers worden betaald.