Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

SEPA nummer

Mogelijk heeft u er nog niet veel van gehoord, maar op 28 januari 2008 is de SEPA van start gegaan. Dit is de afkorting van Single Euro Payments Area. Het doel van de SEPA is om één grote Europese betaalmarkt te creëren, waardoor er geen verschil bestaat tussen binnenlandse en buitenlandse betalingen.

In januari 2002 is de EURO als munteenheid ingevoerd, de Nederlanders klagen hier zo nu en dan nog steeds over, omdat hier "alles duurder door is geworden", maar het biedt ook een groot aantal voordelen. Wanneer u op vakantie gaat kan er in alle Eurolanden goed worden betaald. Straks gaat dit met de bankoverschrijvingen ook zo, er kan met dezelfde overschrijvingen, incasso's en betaalpassen worden betaald.

Gevolgen SEPA invoering

Het grootste gevolg van de invoering van het SEPA nummer is dat alle rekeningnummers worden veranderd. Dit klinkt in eerste instantie als 'één grote ramp', maar hier is natuurlijk goed over nagedacht. Eigenlijk veranderd er helemaal niet veel, uw huidige rekeningnummer wordt vervangen door het huidige "IBAN Nummer". Nu dient u dit alleen bij Internationale betalingen in te vullen, straks geldt dit ook voor de binnenlandse betalingen.

Landen die deelnemen aan het SEPA stelsel

Alle landen die deelnemen aan de Euro doen 100% zeker mee, ook landen die hier niet aan deelnemen maar wel in de Europese Unie zitten kunnnen deelnemen. De banken in die landen kunnen de SEPA-standaarden en producten invoeren om aan de Europese betaalmarkt bij te dragen.

Deze betaalmarkt kan uiteindelijk 31 landen omvatten, dit zijn de 27 landen van de Europese Unie en:
- Zwitserland
- IJsland
- Liechtenstein
- Noorwegen

Wanneer de uiteindelijke invoering plaatsvindt (SEPA er is en het huidige betaalsysteem stopt) is vooralsnog onduidelijk.

Meer informatie over de bankrekeningnummers, SEPA Nummers en landen vindt u op de SEPA Landen pagina.