Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Uitleg over IBAN

IBAN Nummer

Een IBAN (International Bank Account Number) code cq nummer heeft u nodig voor buitenlandse bankoverschrijvingen. De IBAN is ingevoerd op 14 augustus 1999 en zal nog heel wat jaren meegaan. Het nummer is in feite een internationaal bankrekeningnummer, een belangrijk gegeven. Het International Bank Account Number bestaat uit maximaal 34 tekens en je bankrekeningnummer komt er altijd in voor.

De IBAN code bestaat uit de volgende reeks letters & cijfers;

- Landcode (2 letters)
- 2 controle cijfers
- Bank code
- Rekeningnummer of rekening identificatie

Om de IBAN makkelijk leesbaar te maken wordt het meestal in reeksen van 4 tekens weergegeven, met als voorbeeld NL05 RABO 1234 1234 00.

Controlegetal IBAN

* Neem het rekeningnummer en maak dit 10 cijfers lang door indien nodig voorloopnullen toe te voegen
* Zet de 4 letterige bankcode ervoor
* Voeg de landcode er achter
* Vervang de letters door hun positie in het Romeinse Alfabet, vermeerderd met 9 (A=10, B=11...Z=35)
* Aan het einde 00 toevoegen
* Bovenstaande getal delen door 97
* De restwaarde van die rekensom gebruiken om van 98 af te trekken

Al met al is het een redelijk ingewikkelde berekening, een berekening die ons systeem automatisch voor u maakt! Rechtsboven is er een handig programmatje geplaatst waar u uw rekeningnummer kunt omrekenen naar het IBAN nummer. Hierbij wordt ook de Bank en het BIC Nummer getoond.

Daarnaast is het wellicht interessant om te vermelden dat de term IBAN vervangen zal gaan worden door SEPA.

Om te ontdekken hoe je IBAN wordt berekend, deed je hoofd doen draaien? Tijd voor een pauze met een spelletje online gokkasten