Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Geld Lenen - Lening informatie

Geld lenen

De definitie van geld lenen is het tijdelijk gebruik mogen maken van een ander zijn (al dan niet financiele) middelen. In dit geval spreken we over een geldlening. Een lening kan handig zijn als je bijvoorbeeld een grote aankoop wilt doen of een verbouwing wilt bekostigen. In de meeste gevallen kun je hiervoor terecht bij een bank, maar soms is er een familielid of kennis die over vermogen beschikt en je dit wil lenen. Deze persoon of financiele instelling die het geld uitleent wordt geldverstrekker of kredietverstrekker genoemd.

Bij een lening is het gebruikelijk dat je na verloop van tijd de leensom ook weer terugbetaalt aan de verstrekker. Dit kan bijvoorbeeld door een periodieke aflossing. Vaak wordt een geldlening per maand afgelost, maar het kan natuurlijk ook anders worden afgesproken. Geld lenen met een eenmalige terugbetaling na bijvoorbeeld vijf jaar behoort ook tot de mogelijkheden.

Diegene die je het geld leent, of dit nu een bank, een privé persoon of een bedrijf is, zal altijd kijken of je het geld wel terug kunt betalen. In banktermen wordt dit kredietwaardigheid genoemd. Kredietwaardig ben je bijvoorbeeld als je een vast inkomen hebt uit dienstverband (dus in loondienst). Een bank doet vaak veel moeilijker als je een onregelmatig inkomen hebt, bijvoorbeeld omdat je zelfstandig ondernemer bent (eigen bedrijf). In zulke gevallen zul je een bank moeten overtuigen dat je het geld terug kunt verdienen door middel van een goed bedrijfsplan en prognoses.

Rente betalen

Bij een lening betaal je bijna altijd rente. Dit is de vergoeding die de lener ontvangt voor het beschikbaar stellen van zijn vermogen. Deze rente zal in de praktijk varieren van drie tot tien procent afhankelijk van het risico en natuurlijk bij wie je leent. Leen je echter van familie, dan kan er ook afgesproken om geen rente te rekenen over het leenbedrag. In zulke gevallen spreken we van een renteloze lening. De lener verstrekt zo'n lening dan puur om jou te helpen en niet om er zelf financieel beter van te worden

Soorten leningen

Er zijn verschillende soorten leningen. Voor bijna elk leendoel is er wel een aparte leenvorm te bedenken. De meest afgesloten leningen zijn de volgende:

De laatstgenoemde, de hypotheek, is een lening speciaal bestemd voor het kopen van een pand (onroerend goed). Meestal is dit een woonhuis maar dit kan ook een winkelpand of kantoor zijn. Ook in het geval van een bouwkavel spreken we van een hypotheek, en bij uitzondering zijn er ook hypotheken mogelijk op bijvoorbeeld vaartuigen (boten). In zo'n geval dient de boot wel kadastraal te worden ingeschreven. Dit wil zeggen dat het object een kadasternummer krijgt.

Bij een hypotheek is het verder van belang dat er een recent taxatierapport aanwezig is. Een taxatie is een waardebepaling (schatting) door een officieel erkende taxateur.

Waar moet ik om denken?

Tot slot nog wat belangrijke tips waar je absoluut om moet denken als je van plan bent een lening te gaan afsluiten (of oversluiten).

- Het is belangrijk dat je meerdere offertes aanvraagt; rentes kunnen sterk wisselen en misschien ben je bij een andere bank vele malen goedkoper uit.

- Wanneer je van vrienden of familie een redelijke som geld wilt gaan lenen is het verstandig dit allemaal juridisch goed te regelen. Zorg dat je een contract laat opstellen en dit bij een notaris allemaal goed regelt. Mocht zich ooit onenigheid voordoen, dan is het voor beide partijen correct geregeld en zal er in de privé sfeer minder snel ruzie door ontstaan.

- Bij een lening kijkt een bank of andere geldverstrekker vaak naar je inkomen maar ook eigen vermogen is erg belangrijk. Heb je zelf geld en investeer je dat ook in het product waarvoor je wilt lenen, dan zal een bank sneller meegaan. Immers het feit dat je er zelf ook geld in durft te investeren is voor een bank een doorslaggevende factor.

- Heb je een negatieve BKR registratie? Dan is het vaak erg moeilijk om aan geld te raken bij een bank. Toch zijn er zeker mogelijkheden om geld te lenen met een BKR notering. Wel zul je er veel meer moeite voor moeten doen. Belangrijk is om zoveel mogelijk offertes aan te vragen.

- Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, sluiten we af met de welbekende slogan "Geld lenen kost geld!". De slagzin dient verplicht vermeld te worden door een financiele instelling die openbaar kredieten verstrekt. En natuurlijk is dit ook wel de waarheid: uiteindelijk betaal je altijd meer terug dan je leent. Is een lening niet echt nodig, sluit hem dan niet af!